Modern house in Ukraine merges residence and art gallery

0

Residence in the Rock Garden is located in the southern suburbs of Kyiv, Ukraine along the canal. The client wanted the house to meet the needs of his family while showcasing his collection of modern sculptures.

Continue reading below

Our featured videos

The owner had already built the shell of the house when he asked the team at Palamarchuk Architects to help with the design. He had also started work on landscaping and dotted the garden with various stone plinths to display his sculptures. The architects worked to transform the pre-existing spaces into a modern house. As the house did not meet local energy saving requirements, the team retrofitted it with a system consisting of 20 centimeter rock wool insulation, heat pumps and solar collectors which saves energy and maintains comfortable temperatures.

Related: This modern house built to house a renowned art collection is a work of art in itself

Long primary façade of the Residence in the Jardin des Rochers.  The ground floor above the features is clad in pine shingles and features a loggia created by vertical louvers.  The basement is lined with stone and surrounded by autumnal vegetation

Meanwhile, the residence comprises a volume of two floors. The ground floor rests on a grassy plain while the basement nestles in an artificial hill. This allows a separate entrance to the art gallery located in the basement, distinguishing the living spaces above and the exhibition area below.

Minimalist interior living space opening onto a terrace with a green sculpture of a man

The interior spaces are arranged along a north-south axis. The living room is the heart of the house and connects the other interior spaces. These include the bedrooms to the north and the shared spaces to the south, including the gym, sauna and swimming pool. Likewise, perimeter walkways unify interior spaces and exterior terraces. For example, the loggia of the main facade connects the terrace on the street side and the indoor swimming pool. Its vertical louvers allow views out and sunlight in, and prevent passers-by from peering in.

A path that crosses between the house and a terrace with a large green sculpture

Sensory details, especially visual and tactile, are a key feature of the house. The living room has a large window that faces the west terrace, offering a beautiful view of the sunset. The rooms benefit from diffuse sunshine and offer a view of the nearby park and canal. As for tactile details, the design incorporates richly textured materials. Although the building is a simple brick and concrete structure, the ground floor is clad in heavy pine shingles from the Carpathian mountain range, while the basement is dotted with dark stone.

+ Palamarchuk Architects

Photography by Andrey Avdeenko

Share.

About Author

Comments are closed.